Zwembad

Uitjes met de activiteitenclub

Geplaatst in: Blog 0

Aan de Bakkerij, diaconaal centrum in Leiden, konden we een projectje sturen en hebben we onder andere gevraagd ons te helpen met het bekostigen van educatieve uitstapjes voor de deelnemers van de activiteitenclub. Onze deelnemers komen uit relatief arme gezinnen. Er is een dierentuin waar veel deelnemers daarom nog nooit geweest zijn.

Evenals het bezoek aan een zwembad, bij één van de restaurants in Juigalpa, of naar een klein park met wat attributen is voor velen onhaalbaar vanwege de kosten. De meeste onkosten zit in het transport, daar we speciaal vervoer zullen moeten regelen, entree en het geven van een middagmaal. Dank zij het positieve antwoord op onze aanvraag zijn we in december naar de dierentuin geweest, waar ik over geschreven heb. En nu, na de grote vakantie, zijn we naar het zwembad geweest.

Werk van de Fundación
In onze activiteitenclub nemen mensen met een intellectuele beperking deel, die overdag geen vaste activiteiten hebben. Want in Juigalpa zijn daar nauwelijks mogelijkheden voor. Er is een speciale school waar men tot zijn/haar 18e heen kan en daarna is er niets. Nicaragua is een land waar de wetten voor personen met beperkingen, dus hun plichten maar vooral ook hun rechten, mooi op papier staan, maar waar de werkelijkheid ver achter blijft. Vandaar dat we onze Fundación drie jaar geleden zijn begonnen. Om aandacht te geven aan de rechten van mensen met intellectuele beperkingen door te werken aan Preventie, Stimulering en Bescherming.

In de activiteitenclub nemen nu negen mensen met een intellectuele beperking uit de wijk of stad deel, die anders de deur niet uit komen, en nu zinvol bezig kunnen zijn. Ze komen in kleine groepjes. De activiteitenclub is bedoeld om de aanwezige talenten van de mensen met een beperking te ontwikkelen. En de deelnemers een sociale activiteit te geven. Er worden activiteiten gedaan zoals piñata’s (poppen die gebruikt worden tijdens kinderfeestjes) tekenen, in de tuin werken en beschilderen van bloempotjes. De producten worden verkocht op drie plekken in de stad en op deze manier werken we aan bewustwording onder de bevolking.

Zwembad
Afgelopen dinsdag was ons uitje gepland naar het zwembad. Hier is geen publiek zwembad waar je naar toe kunt maar enkele restaurants hebben een zwembad of soms meerdere zwembaden. Bijna alle deelnemers gingen mee. Evenals twee ouders, die we ook uitgenodigd hadden, de begeleidster en ik als coördinatrice. Het was best een beetje spannend hoe een ieder zich al dan niet in het water zou gedragen.
Duidelijk was dat men weinig ervaring met zwembaden had, want twee deelnemers hadden geen zwemkleding bij zich! Eén vond een verloren zwembroek in het zwembad, die hij voor dat we het wisten aan had getrokken. En de andere gaven we een korte broek van één van de anderen, zodat hij in ieder geval pootje kon baden.

Zwembad collage

Van het gemeenschapshuis had ik zwembandjes mee genomen, die goede diensten bewezen. Het viel niet tegen hoe een ieder zich verplaatste in het water. Jonathan was blij met zijn zwembandjes, evenals Hector. Graecia begon eerst met haar voeten nat maken, daarna tot haar middel en uiteindelijk liep ze, met begeleiding, heel het zwembad rond. Leuk om te zien hoe in een korte tijd men vertrouwd raakte met het water. Halverwege de ochtend namen we een pauze waarin we wat lekkers nuttigden. En aan het eind van de ochtend werden we door het vervoer weer opgehaald.

Voor een eerste ervaring hadden we gekozen voor een beperkte tijd. Maar duidelijk is dat dit voor herhaling vatbaar is en we dan ook blijven om ons te laten verwennen met een lekkere lunch om het uitstapje nog specialer te maken. Een voorbeeld hoe we grensoverschrijdend en grensverleggend bezig kunnen zijn. En een ervaring meer, hoe we samen het verschil kunnen maken! We voelen ons gezegend.

Ter preventie is activiteitenclub vanaf 23/3 gesloten…in Nicaragua zijn tot nu toe officieel 4 gevallen van coronavirus erkend.

Volgen Astrid Delleman:
Laatste berichten van