Leeuw

Afsluiting workshop 2019

Geplaatst in: Blog 0

Afgelopen vrijdag was het zover. Alles was voorbereid om een fijne ochtend met zijn allen te hebben in de dierentuin: deelnemers, verantwoordelijken (dit keer allen moeders) en begeleidsters van de workshop. We verwachtten 18 personen en iedereen was aanwezig!

De kerstvakantie stond voor de deur. En omdat er dit keer geld was voor een evenement buiten de deur door een gift uit Nederland, hadden we voor de dierentuin in Juigalpa gekozen, om het jaar op een speciale manier af te sluiten. Via via hadden we ook mensen in Juigalpa bereid gevonden hun bijdrage te leveren om de activiteit zo feestelijk mogelijk te laten zijn. Vrienden van Maria Louisa hadden het drinken gesponsord, anderen kleine cadeautjes. En Maria Louisa had een taart ter afscheid gemaakt.

De Bakkerij
In 2018 was de keuze voor het project van de avondmaalscollecte van de Protestantse gemeenten in Leiden gevallen op het ondersteunen van onze activiteitenclub. We hadden onder andere geld gevraagd voor het kunnen verbreden van de wereld van de deelnemers door bepaalde educatieve uitstapjes met hen te kunnen organiseren; en voor scholing aan de ouders, met mogelijkheid ze een lunch aan het eind te kunnen aanbieden. Met de afsluitingsactiviteit van de club wilden we aan beide onderdelen werken.

Programma
Behalve afsluiting van het jaar 2019 was er ook een wisseling van de wacht in begeleiding van de deelnemers. Dus namen we afscheid van Maria Louisa en heetten we Maria Auxiliadora welkom. Na een kort samenzijn stuurden we een ieder daarna, in kleine groepjes met begeleiding, de dierentuin in met vragen als: Hoeveel olifanten zie je in de dierentuin (antwoord: 0), hoeveel dieren hebben jonkies (diversen) etc. om ze gericht naar de dieren te laten kijken. Na een klein uurtje kwamen we weer bij elkaar voor de rest van het programma. En natuurlijk kreeg iedereen een prijsje voor de goede inzet in het beantwoorden van de vragen.

Vervolgens gingen we naar buiten waar een door de deelnemers gemaakte piñata (sinds kort maken we een nieuw type piñata die we uit wilden proberen) kapot werd geslagen. Iedereen kwam aan de beurt. Waardoor de snoepjes er uit vielen, die door een ieder enthousiast verzameld werden.

Afsluiting
Daarna was het mijn beurt, om aan de hand van de figuren van een kerststalletjes, het kerstverhaal te vertellen, op een aanschouwelijke en actieve manier. Tot slot werd een ieder getrakteerd op ´enchilladas´, iets lekkers wat in Nederland een kroket of frikandel zou kunnen zijn. Betaald met geld van de Bakkerij. En werd de taart aangesneden en verdeeld. Maar natuurlijk konden we niet weg voordat we ook de verantwoordelijke van de dierentuin even hadden gevraagd langs te komen, om onze dank in ontvangst te nemen. Haar overhandigden we in naam van allen een vaasje met plastic bloemen die de deelnemers in de club hadden gemaakt.

Collage kerstuitje 2

Voldaan ging een ieder daarna huiswaarts. Allen hadden genoten van de bijeenkomst en voelden zich dankbaar voor alle mensen die mee hadden geholpen om vorm te geven aan deze ochtend! We hadden weer eens bewezen dat we samen we een verschil kunnen maken!
Vanwege de kerstvakantie is de activiteitenclub gesloten tot 2 januari 2020.

Collage kerstuitje 1

NB: de foto´s geven een kleine impressie van de diverse momenten die in dit verslag beschreven worden