Nieuw begin

Geplaatst in: Blog 0

Het nieuwe jaar is inmiddels een paar weken oud. Op drie koningen was het een mooi moment om de kerstversiering op te ruimen. En weer te genieten van meer rust in en om het huis. Want december, de maand waarin meer mensen willen delen, kregen we zeker 2 x per week donaties van: een middagmaal, etenswaren, schoonmaakmiddelen, een taart, tweedehands kleding etc. Hartverwarmend omdat het een teken is dat onze missie: `bewustwording t.a.v. mensen met beperkingen` vruchten afwerpt. En ons werk bij meer en meer mensen onder de aandacht komt.

COVID-19
Er zijn geen betrouwbare cijfers van het ministerie van Volksgezondheid met betrekking tot het aantal getroffenen en overledenen vanaf het begin. En hun aantal verschilt aanzienlijk van de aantallen van de onafhankelijke waarnemers. In augustus en september verleden jaar waren er ongelooflijk veel doden door de Delta-variant in Nicaragua. De regering riep niet op tot preventieve maatregelen. Een ieder deed wat hem of haar zinvol leek. Wij bleven meer thuis, nodigden bezoekers uit, maar geen groepen, etc. Slechts één van onze medewerkster werd in die periode ziek met COVID-19. En nu de nieuwe variant Omikron: voorlopig nog geen item hier.
Door te werken aan kwaliteit en preventie hebben de huisgenoten over het algemeen een goede gezondheid. Daarbij zoeken we zeker naar alternatieven om het dagelijkse leven voor hen zo aangenaam mogelijk te maken. Want de Romeinen zeiden het al: een gezonde geest in een gezond lichaam!

Inentingbeleid
Sinds een jaar heeft de regering vaccins van Rusland gekocht. En kreeg ze van de diverse landen veel vaccins cadeau. Er zijn openlijk geen verplichtingen om je in te laten enten. Verleden jaar waren er bepaalde dagen dat men vanuit het Ministerie van gezondheidszorg Managua naar de gezondheidsposten in de diverse steden kwam, om mensen in te enten. Mensen stonden de middag voor de inentingsdag al in de rij, om in de vroege ochtend een nummertje te krijgen, omdat het aantal vaccins beperkt was.
Er waren zelfs duizenden mensen die de grens over gingen naar Honduras om zich met het internationale vaccin in te laten enten, daar die in Nicaragua mondjesmaat gebruikt wordt. (Want afgelopen jaar hebben zeker 100.000 Nicaraguanen het land verlaten door de politieke en economische malaise in het land, om via Mexico illegaal de VS proberen binnen te komen. Met vele gevaren die zich onderweg aandienen).
Eind verleden jaar werden de maatregelen versoepelt zodat er in alle gezondheidsposten ingeënt wordt en gaat men zelfs de wijken in om ook thuis het vaccin aan te bieden.
Voor de Nicaraguanen is het geen thema van gesprek. Indirect blijkt de regering nu te pushen om je in te laten enten, hoorde ik van iemand. Ze had een gezondheidsverklaring nodig, die het ministerie van gezondheidszorg afgeeft, die ze op haar nieuwe werk moest overleggen. Maar er werd haar dit keer naar haar inentingskaart gevraagd om het bewijs te kunnen krijgen… In ons huis heeft het merendeel van de huisbewoners op verzoek van de familieleden het vaccin gehad. Maar we accepteren ook: niet iedereen.

Reizen
Reizen blijft voorlopig gecompliceerd. Dus we zetten ook dit jaar de traditie niet voort om Daniella, dochter en zus, met Jonathan in Ecuador te bezoeken. We gaan dus maar weer een weekje strand, om er even uit te zijn. In ieder geval een redelijk alternatief.

Volgen Astrid Delleman:
Laatste berichten van