vlag Nicaragua

Nicaragua (update)

Geplaatst in: Nieuwsbericht 0

Ook al is Nicaragua niet veel in het nieuws, dat wil niet zeggen dat het hier nu pais en vree is. De regering blijft pretenderen dat alles weer ‘normaal’ is omdat er geen protesten meer zijn. Maar wie de sociale media blijft volgen, weet dat de werkelijkheid anders is.

Er zijn geen protesten meer omdat je daarvoor toestemming moet vragen bij de politie, die dat niet geeft. En als je protesteert zonder toestemming, is de politie in een mum van tijd met een overmacht aanwezig en loop je kans gevangen genomen te worden. Er gaat een grap rond die zegt: ‘Eerst moest je bellen en bellen wilde je de politie ter plekke krijgen (als je ze nodig had voor iets). Nu hoef je maar te protesteren en ze staan binnen 5 minuten voor je klaar… De onafhankelijke tv kanalen en meest kritische programma’s zijn uit de lucht gehaald. Zeker zo’n 50 journalisten zijn het land uit gevlucht en diverse zenden nu vanuit het buitenland hun nieuws over Nicaragua uit, via youtube.

Non Gouvernementele Organisaties die werkten met thema’s als mensenrechten, democratisering, empowerment zijn door de regering gesloten en hun rechtspersoonlijkheid is ingetrokken. Onrechtmatige gerechtelijke processen tegen demonstranten blijven doorgaan waarin ze als terroristen worden aangeduid, dubieuze getuigen worden opgeroepen en gevangenisstraffen van minimaal 30 jaar uitgesproken worden. We hebben waarschijnlijk één van de landen waar de meeste terroristen gevangen zitten (rond de 500!), dus echt veilig kunnen we ons niet voelen in dit land….
Door de politieke crisis gaat het economisch steeds slechter met het land. En met de plannen van de regering voor het aanvullen van de financiële tekorten zal de economische crisis volgens de economen alleen maar toenemen.

De nieuwste ontwikkelingen zijn dat een vertegenwoordiger van de VS met de president heeft gepraat. Dat een delegatie van de EU het land binnen mocht en met alle groeperingen, inclusief gevangenen, mocht praten. En ook de president was bereid met hen te praten. En zaterdag was de grote verrassing dat er een opening tot een nieuw dialoog was gecreëerd door de meest invloedrijke zakenmensen in Nicaragua, met vertegenwoordigers van de RK-kerk, in een gesprek met de president. Woensdag 27/2 komt er een vervolg.

Volgen Astrid Delleman:
Laatste berichten van