Huisgenoten collage

Nicaragua heden ten dage (Corona)

Geplaatst in: Nieuwsbericht 0

Sinds een week leeft Nicaragua in de aanwezigheid van het coronavirus. Met name de onafhankelijk pers trok aan de bel. Daarna begon het ministerie van gezondheidszorg met geregelde verslagen en de vice president houdt haar dagelijkse praatjes, waar ook aandacht kwam voor het coronavirus.

Duidelijk is dat de regering alle informatie onder controle wil houden. Dat niemand die in de gezondheidszorg werkt zonder meer over het virus mag praten met patiënten om te voorkomen dat er een ´volkshysterie´ losbreekt. We hebben een regering die al tijden aangeeft, dat ze het volk niet serieus neemt en weet wat goed is. En ja, de vicepresidente kondigt acties aan, maar het lijkt er op, dat ze net een fase achterloopt op wat de werkelijkheid aangeeft. Dus toen de eerste gevallen al bekend waren, verleden week, werd er aangekondigd dat er, huis aan huis, voorlichting gegeven zou worden, hoe te werken aan preventie… En aldus geschiedde.

De privéscholen sloten en geven lessen online. De publieke scholen draaien gewoon door. Nou, niet geheel gewoon, want er zijn ouders die hun kinderen thuis houden i.v.m. wat ze gehoord hebben over het coronavirus. Maar dat wordt ze, door de schoolleiding, niet in dank afgenomen en men wordt gewaarschuwd dat het nu de tijd is van de proefwerken. Dat de leerlingen absoluut niet mogen ontbreken, omdat dat nadelige gevolgen kan hebben…

Hoeveel gevallen er in Nicaragua zijn? We weten de officiële cijfers: 2 doden, 3 geïnfecteerden en 12 mogelijke. Maar er zijn er weinig die deze cijfers geloven. De zwijgplicht onder het medische personeel is te groot. Volgens informele bronnen is het virus ook in Juigalpa… Alles is mogelijk.

Veel Nicaraguënsen hebben familieleden in het buitenland, vooral in Spanje, in de VS, in Italië. Natuurlijk wordt er gesproken over wat daar plaats vindt en m.i. beïnvloedt met name dié informatie, dat de straten in de meeste steden zeker 60% minder verkeer en voetgangers hebben. En vele winkels gesloten zijn.
Maar mensen die voor de staat werken, worden geacht door te gaan met hun activiteiten.

Uitnodiging
De regering doet graag voorkomen dat alles gewoon is en neemt geen maatregelen om mensen thuis te houden. Integendeel! Vandaag kregen we bezoek van twee medewerkers van het Ministerie van kleine ondernemingen. Het was niet de eerste keer dat ze contact met ons zochten. En twee keer waren we present geweest op de door hun georganiseerde markten en hadden we piñatas verkocht.

Eén van onze maatregelen heden ten dage is dat we geen bezoek meer binnen laten in het gemeenschapshuis. Voor het huis hebben we een terrasje, waar we nu bezoek ontvangen. Ook geef ik geen handen meer, maar steek mijn elleboog uit, wat een duidelijk teken is, dat we aan preventie doen in deze tijd. De heren kwamen ons uitnodigen om met de deelnemers van de activiteitenclub mee te doen aan een wedstrijd voor mensen met beperkingen, wie het mooiste product maakt. En rond die activiteit zou er een markt plaats vinden, waar we onze producten uit de club zouden kunnen verkopen. De activiteit is gepland op: zaterdag 4 april, in hartje centrum van Juigalpa…! Ik polste of er ook gedacht was aan het uitstellen van de activiteit, maar de planning kregen ze vanuit Managua en moest uitgevoerd worden.
Heel diplomatiek bedankte ik voor de uitnodiging. Want natuurlijk kun je niet zonder meer tegen het regeringsbeleid ingaan, in een land als Nicaragua waar geen democratie is. En zei er over te zullen praten met de presidente van de Fundación en daarna het antwoord te geven. Ook al was het me duidelijk dat het niet een goed moment was, voor deze activiteit.

Recessie
Vandaag belde ik ook ons vaste woensdagritueel af: naar het zwembad gaan met allen van het huis. Ook een voortvloeisel uit onze preventie maatregelen: voorlopig geen activiteiten buiten de deur. Anielka helpt ons altijd met vervoer. Ze heeft een busonderneming die op lange afstanden rijdt. Ik vroeg hoe het daarmee ging in deze tijd. Ze zei: In jaren is de recessie niet zo groot geweest als nu. Vrijwel niemand reist in deze tijd…

Fundación Ruach
Eind verleden week besloten we als Fundación de activiteitenclub te sluiten. Op grond van de nieuwe ontwikkelingen, meer uitzaaiing, hebben we besloten voor onbepaalde tijd de club dicht te houden.
Daarnaast heeft het bestuur een officiële communicatie opgesteld, met preventieve maatregelen. In het gemeenschapshuis betekent dat ook aanpassingen. Het is bijzonder om met nieuwe ogen naar ons functioneren te kijken om de hygiene en preventie te vergroten. Bv: meer afstand aan de etenstafel; gescheiden opbergen van tandenborstels; van shirt wisselen als je van buiten komt; geen bezoek meer ontvangen in huis en ik beperk mijn activiteiten buitenshuis tot het minimale.

Veranderen
Natuurlijk gaat het niet alleen om ´beperken´. Maar alternatieven bedenken omdat we het gemeenschapsleven samen willen blijven vieren. Dus onze zwem-ochtend is nu veranderd in een ´dans´-ochtend. Omdat de laatste bezoeken ons voorzagen van coca cola, die we nog bewaard hadden voor een geschikt moment, komt dat nu goed van pas, na het dansen.
Ik heb nu meer tijd om de puntjes op de i te zetten in de stimuleringsactiviteiten van onze huisgenoten. Ik kijk met meer ervaring en meer creativiteit, waardoor kleine aanpassingen grote effecten kunnen hebben in hun ontwikkeling; én de scholing van het personeel.

Deze tijden stellen ons voor grote uitdagingen. Nelson Mandela zei al, als antwoord op de vraag hoe hij zo lang op Robbeneiland had kunnen overleven, ¨ik heb niet overleefd, ik heb geleerd¨. Moge ook wij deze tijd benutten om te leren en onze grenzen te verleggen.
Samen kunnen we de wereld mooier maken!

Volgen Astrid Delleman:
Laatste berichten van