samen aan tafel

Corona in april

Geplaatst in: Blog 0

Net kwam er weer een bericht van Ministerie van gezondheidszorg (MINSA) met een update van hoe het er in Nicaragua voor staat met het coronavirus. Het zijn korte praatjes met de stand van zaken: officieel 2 overledenen door het virus en 11 mensen die onder speciale controle staan in verband met besmettingsgevaar. En, God zij dank, alles onder controle!

MINSA meldde een maand geleden de eerste zieke en daarna zijn er in de loop der tijd 7 bijgekomen, waarvan het merendeel zich weer goed heeft hersteld. Aldus de officiële bron. Maar weinig mensen geloven die bron. Want ondanks dat de regering nog steeds geen officiële maatregelen af heeft gekondigd, blijven de straten ongewoon leeg.

Sinds een tijdje bestaat er een ¨Observatorio Ciudadano COVID-19´, gevormd door een interdisciplinair team, dat door allerlei wegen probeert zicht te krijgen hoe het gesteld is met het coronavirus in Nicaragua. Ze brengt maandelijks een rapport uit. In het aprilrapport gaat zij uit van 162 verdachte gevallen, waar MINSA melding maakt van 6, en 8 overledenen waar MINSA op dat moment 1 telde.

Bijzonder is dat Cuba, dé bevriende staat van Nicaragua, melding heeft gemaakt van 5 coronavirus-gevallen, mensen die uit Nicaragua kwamen…Nicaragua laat zich er niet over uit. Ook over wat er gebeurt met de donatie van 26.000 snelle proeven om te beoordelen of iemand besmet is met het virus, cadeau gedaan door de Banco Centroamericano de Integracion Economica (BCIE), is geen duidelijkheid…

Maatregelen
Ondanks dat alle buurlanden de grenzen dicht hebben gedaan, heeft Nicaragua nog steeds niet de noodtoestand afgekondigd. Scholen hebben langer paasvakantie gehad maar de leerlingen worden geacht komende maandag 20 april weer naar school te gaan, evenals de studenten van de staatsuniversiteiten. De privéschool, waar ik maandagochtend diensten verleen, heeft gevraagd aan het Ministerie om in mei pas weer te mogen beginnen en voorlopig door te mogen gaan met lessen online. Waarschijnlijk in gezamenlijk overleg met alle privéscholen.

18 april 2018-18 april 2020
Twee jaar gelden begonnen de protesten tegen de regering door afgekondigde maatregelen tegen de pensioenfondsen. Sinds die tijd is Nicaragua niet meer de oude geweest. Doden, gewonden, verdwenenen, vele politieke gevangenen en duizenden mensen verlieten het land. Protesten werden verboden en alleen betogingen pro-regering worden toegestaan. Het budget van de politie ging omhoog, dat van onderwijs naar beneden…Met de oppositie wordt niet gepraat. En vooral de vice-presidente (de vrouw van de president) weet wat goed is voor het volk.
Eergisteren, een maand na het eerste geval van het coronavirus, verscheen de president op de tv, om zijn volk toe te spreken. Met de geruststellende boodschap dat ´pandemieën altijd bestaan hebben in de wereld´…

En wij?
Wij houden onze auto-quarantaine, blijven dansen i.p.v. het zwembadbezoek; voelen de leegte door geen bezoeken van geïnteresseerden (een stroompje dat op gang begon te komen vanaf december) om ons werk te leren kennen; en zijn even beperkt in het zoeken van extra inkomsten.
Maar we zijn gezond, we vieren wat we kunnen vieren en weten dat niets onveranderlijk is in het leven. En, op afstand, weten we dat mensen met ons meeleven! Dat u dit leest, is daar een blijk van. Dank u wel!!!

Volgen Astrid Delleman:
Laatste berichten van