Astrid en Jonathan

Jarig

Geplaatst in: Blog 0

Oktober is de maand van jarigen in het gemeenschapshuis. Onze vriendin en zwemvrijwilligster Ana Julia, de begeleidster Maris en ik vieren onze verjaardag. Niet dat dat in Nicaragua standaard is. Er zijn mensen die nooit hun verjaardag vieren. En daarbij niets missen. Landswijs, lands eer…. Maar met mijn Nederlandse achtergrond is het niet mogelijk een verjaardag ongemerkt voorbij te laten gaan.

Nu is het inmiddels een traditie geworden de huiskamer in het gemeenschapshuis te versieren met wat ballonen. Ook wordt van te voren een moment op de dag af gesproken, dat we de jarige in het zonnetje zetten. Dat kan rond de lunch of om half 4 als we een tussendoortje nemen. Een vast onderdeel is het nuttigen van de taart. De collega’s houden vooraf een collecte, waarmee een cadeautje voor het feestvarken wordt gezocht, om de feestvreugde te verhogen.

Maris jarig
Het leek erop dat Maris niet erg enthousiast was om haar verjaardag te vieren. Natuurlijk wilden we niets tegen haar zin doen. Maar we bedachten een leuk plan waar ze vast van zou kunnen genieten. Sinds twee weken waren we weer bezig geld te verzamelen door middel van de zogenaamde “rifa´s”. Zeer populair in Nicaragua. Je vraagt mensen deel te nemen door 5 cordobas te geven, waardoor ze hun naam op het papier (rifa) kunnen zetten. En op de einddatum van de rifa wordt er dan geloot wie de prijs krijgt, die je van te voren hebt bepaald. Onze prijs was dit keer een schoolpakket, met schriften, rugzak, potloden etc. cadeau gedaan door een bevriende kantoor-boekhandel.

In mei hadden we als gemeenschapshuis onze eerste rifa gedraaid om zo geld bij elkaar te scharrelen, met als doel om met alle huisgenoten en medewerkers van het gemeenschapshuis in het restaurant van het zwembad, waar we elke woensdag heen gaan, te kunnen eten. Voor allen een aantrekkelijk extraatje. Het ging ons goed met die rifa en we haalden voldoende geld bij elkaar om onze wens uit te kunnen voeren. Waardoor natuurlijk het plan geboren werd dit in ieder geval twee keer per jaar te doen.

In oktober leek ons een mooi moment. We zouden de rifa tot de 20ste oktober uitvoeren. Maar Maris verjaardag viel op onze zwemdag, enkele dagen eerder dan de sluitingsdatum. Daar het ons zeer goed ging met het binnen krijgen van geld, besloten we voortijdig al een deel van het geld te gebruiken om op Maris verjaardag te gaan eten in het zwembad-restaurant. En aldus geschiedde. Natuurlijk hadden we alles zolang mogelijk geheim gehouden voor Maris. Dus ze was erg verrast door onze geste en waardeerde het zeer.

Eindafrekening rifa

Zondag, de 20ste October, had de rifa afgesloten moeten worden. Maar er waren nog 5 mensen die hun papieren niet ingevuld terug hadden gegeven met de opbrengst, waardoor we tot dinsdag, gewacht hebben met de loting. Onder toezicht van vier medewerkers werd de winnaar getrokken. En wat mooi: de prijs ging naar de mevrouw die ons elke week voorziet van het transport naar het zwembad. Als dat geen mooi voorbeeld is van: wie goed doet, goed ontmoet!

collage Rifa
Dankzij vele mensen hebben we een geweldige opbrengst gehaald met deze rifa, bijna 2x meer dan de verleden keer. En toen was het al ruim voldoende om voor allen een lunch te betalen in het restaurant. De opbrengst was dit keer 6300 cordobas, wat ongeveer 190,- USD is!

Dagje strand?
Dus het nieuwe plan is geboren: met de ruim 3500,- cordobas die over zijn willen we, aan het eind van het jaar, als gemeenschapshuis een dagje naar het strand. Daarvoor moeten we een busje huren en zorgen voor geld voor een lunch. Het strand ligt hier zo’n drie a vier uur rijden vandaan. Manuel en Maria Elena zijn daar nog nooit geweest. Maar een ieder is zeer enthousiast over dit plan!
Waarschijnlijk zullen we nog iets van geld moeten verzamelen om dit plan uit te kunnen voeren. Maar we zijn zeker al een heel eind op weg. Als u ons wilt sponseren voor dit dagje strand, is dat mogelijk via de bankrekening van Vivir Juntos o.v.v. “dagje strand”. Bij voorbaat hartelijk dank!! Natuurlijk houden we u op de hoogte hoe we vorm gaan geven aan onze droom.

Volgen Astrid Delleman:
Laatste berichten van