Donkere tijden

Geplaatst in: Blog 0

In Europa is men in de ban van de oorlog. Hier wordt er ook over gepraat, maar blijft het natuurlijk meer op afstand, want vluchtelingen zullen hier niet snel komen. In een wijk in Managua had men de vlag van Oekraïne opgehangen. Snel was de politie erbij om de vlag weg te halen. De regering van Nicaragua is namelijk pro-Russisch. Veel praktijken die de president hier toepast, heeft hij ogenschijnlijk overgenomen van Putin. Er zijn ook werkbezoeken over en weer. Er is eind verleden jaar zelfs een wet aangenomen, die in de volksmond de wet ‘Putin’ heet: je kunt opgepakt worden als je je op sociale media tegen de regering uitlaat.

Activiteitenclub/taller
Volgens onze missie werken we met drie speerpunten: bescherming (gemeenschapshuis), stimulering (activiteitenclub) en preventie (voorlichting en consults).
De activiteitenclub functioneerde halve dagen en gaf zowel enkele huisgenoten als mensen met beperkingen in de buurt de gelegenheid om hun talenten te ontwikkelen met activiteiten als tekenen, muziek maken, piñatas maken of bloemen schilderen (van plastic flessen). In maart 2020 sloot de club door COVID en dat was een goede reden.
Daarna ging de club weer open maar veranderden we de plek naar een hutje achter in de tuin van het gemeenschapshuis, om te voorkomen dat de huisgenoten te veel de straat op zouden gaan. En beperkten we de externe deelnemers tot een handje vol, om toch met bepaalde voorzorgsmaatregelen te werken. Dat functioneerde goed.

Taller gesloten
Maar sinds de begeleidster in oktober wegging, gaf het bestuur geen goedkeuring om een opvolgster te zoeken. Ook al was de laatste COVID golf achter de rug, was COVID de officiële reden die werd opgegeven. Maar de financiële situatie van de Fundación was mede een reden. Want het bestuur heeft haar plannen niet tot uitvoering gebracht om de ontbrekende fondsen aan te vullen, die nodig zijn om de begroting rond te krijgen. Dat we een vrij passief bestuur hebben was bekend. Maar nu blijkt dat ook de nieuwe leden, die in het bestuur gekozen zijn in augustus, niet die veranderingen weten te bewerkstelligen die het bestuur nodig heeft, om tot een gezonde organisatie te komen.

Recreatieve activiteiten
Soms moet je dealen met situaties die je ondanks alle inspanningen niet zomaar kunt veranderen. En gaat het om vinden van creatieve oplossingen om niet de deelnemers van de club (in dit geval) de dupe te laten zijn van bepaald beleid.
Dus de club is gesloten, maar …op persoonlijke titel heb ik nu een begeleidster aangetrokken die ‘recreatieve activiteiten’ leidt in de middag. Nieuwe titel, maar zelfde inhoud. En met behulp van vrienden betalen we de kracht, waardoor die niet in dienst is van de Fundación. De deelnemers genieten van het weer hebben van hun activiteiten. Maar we blijven hopen, dat de club toch weer officieel open gaat!

Bloemen knutselen van flessen

Tot slot
De Week Nederlandse Missionarissen gaat alsnog hun uitgestelde 50 jaar bestaan vieren. Dat feest was twee jaar geleden gepland, maar afgelast door COVID. In april gaat dat nu gebeuren. Waardoor ik een ticket naar Nederland heb gekocht. Het voelt nog zeer onwezenlijk! Wellicht tot ziens!

Volgen Astrid Delleman:
Laatste berichten van