Eric en Rosaleen

Blog Astrid – In gesprek met Eric over de sponsor run

Geplaatst in: Blog 0

In de nieuwsbrief hebben we melding gemaakt van het initiatief van Eric Jager die eind december een sponsorloop wil houden om geld in te zamelen voor ons project in Juigalpa. Hoe kwam Eric op het idee en wat motiveert hem? We laten Eric aan het woord.

Astrid ken ik al heel lang. Het project ken ik aardig goed, vooral vanwege het vertaalwerk dat ik samen met mijn vrouw Rosaleen doe voor Vivir Juntos. Het is een geweldig project omdat er in een hele korte tijd met weinig geld al heel veel bereikt is. Dat is prachtig om te zien. Zelf heb zo’n dertig jaar als demograaf ontwikkelingswerk gedaan in diverse landen in Afrika en Azië en heb dus veel projecten gezien van allerlei organisaties variërend van grootschalige VN projecten tot kleine persoonlijke initiatieven van bevlogen individuen. En echt, het Ruach project is heel speciaal. Ruach zou erg hoog scoren op alle criteria die vaak worden gebruikt om projecten te evalueren. Het meest in het oog springend is dat het project echt de zwakkeren in de samenleving bereikt, dat het project vanaf de eerste dag al goed gefundeerd is en gedragen wordt door Nicaraguanen, dat het project pionerend werk doet in het opzetten van training van mensen in hoe om te gaan met mensen met een verstandelijke beperkingen. Het Ruach bestuur is heel doelgericht en speelt heel creatief in op wat op hun pad komt. Het spreekt mij ook enorm aan dat het project een diep-menselijk project is waardoor mensen met hele verschillende levensbeschouwelijke achtergronden allemaal geraakt kunnen worden.

Waarom een sponsorloop, en in de winter nog wel?

Ik ben pas na mijn 50e, een kleine tien jaar geleden, met hardlopen begonnen en heb ooit eerder een sponsorloop gedaan. Het idee kwam dus niet van ver. Het is een voorrecht dat ik dit qua gezondheid kan doen. Sherborne is bovendien een veilige omgeving in een deel van Engeland met gemiddeld de meeste uren zonneschijn. Ik besef me dat er miljarden mensen zijn, die niet zo gelukkig zijn. Lopen voor een goed doel is voor mij ook een goede stimulans om die loopschoenen aan te doen, ook wanneer de zin erin er soms niet helemaal is. En eenmaal op pad is het heerlijk buiten te zijn en de dagelijkse beslommeringen en zorgen een paar uurtjes te laten voor wat zij zijn. Ik combineer op deze manier het goede voor een prima doel met het goede voor mezelf. Hopelijk kan mijn initiatief een sneeuwbaleffect teweeg brengen, zodat meer mensen hun steentje bij willen dragen. Met als doel natuurlijk dat er meer en meer gedaan kan worden in Juigalpa. Bijvoorbeeld het mogelijk maken dat meer mensen met een beperking die verder weg wonen toch mee kunnen doen op het activiteiten centrum.

Wat wil je bereiken met je run? En hoe kan men je steunen in je actie?

Ruach Nieuws is inspirerend nieuws. Ik hoop dat ik via mijn actie een bijdrage lever aan het verspreiden van dit goede nieuws en mensen kan bereiken die nog niets over het project en De Ark wisten en er ook door geïnspireerd worden. En dat die mensen weer andere mensen erover vertellen. Het succes van Ruach hangt niet af of mijn actie nu $100 of $10,000 oplevert. Blijvende betrokkenheid van mensen bij het project is belangrijker. Het zou geweldig zijn als veel mensen zich aan gaan melden voor de Nieuwsbrief en hun steentje bij willen dragen. Ik hoop dan ook dat Vivir Juntos Nieuwsbrieven in het Engels zou kunnen e-mailen naar een Engelstalig publiek. Ik blijf graag zorgen voor het vertaalwerk. Maar uiteraard hoop ik dat mensen een bedrag gaan storten voor mijn run op de Vivir Juntos rekening, NL 10 TRIO 0390 9437 11 ovv. ¨sponsor run¨ zodat er ook een leuk bedrag binnen gaat komen wat doorgegeven gaat worden aan het project in Juigalpa. Dus met één gift kan men zo vele mensen blij maken!! Het is heel fijn dat de parochie in Sherborne waarvan ik lid ben 500 pond gaat schenken aan Fundacion Ruach. Als mijn dankbetuiging zal ik mijn sponsorloop van zo’n 25 tot 30 kilometer beginnen en eindigen bij de prachtige abdij van Sherborne.

Geloof jij, dat we samen een verschil kunnen maken, ook al gaat het om kleine bedragen? Ja, dat lijkt me duidelijk. Een klein bedrag bijvoorbeeld gegeven door iemand die niet veel heeft te missen heeft hoge ‘bemoedigingswaarde’ en vergroot het draagvlak voor het werk van Ruach. Het gaat niet alleen om geld, maar ook om het jezelf laten raken en beseffen dat we elkaar nodig hebben. Een gevoel van verbondenheid en betrokkenheid zorgt voor wonderen in de samenleving!

Volgen Astrid Delleman:
Laatste berichten van