Allemaal in het zwembad

Zwemmen

Geplaatst in: Blog 0

Ik stuur Ana Julia (op foto zwembad achterste rij) dinsdagavond nog even een herinneringsappje, zodat ze ons uitje niet vergeet. De volgende dag om 10 uur staat ze met de auto voor de deur om ons naar het zwembad te brengen van 10 tot 12 uur.

Aanvankelijk elke twee weken, de laatste tijd elke week omdat Ana Julia meer coca cola drinken tijd heeft. Het is een activiteit die we nu al bijna een jaar lang geregeld doen. Inclusief een drinkpauze tussendoor, waarin we ons, door een maandelijkse gift van mijn moeder, kunnen bezondigen aan een glas coca cola, waar een ieder van geniet.

Zwembaden in Juigalpa
Er zijn vier restaurants met een zwembad in en rond Juigalpa. Ik had geregeld dat we gratis gebruik mochten maken van het zwembad Las Peñitas, even buiten Juigalpa. Maar sinds er door de politieke situatie barricades zijn opgesteld om het in en uit de stad gaan van verkeer te bemoeilijken (zoals nu bij veel steden en kruispunten), als pressiemiddel tegen de regering, konden we daar niet meer komen. Twee andere restaurants hebben de afgelopen tijd hun deur, en dus zwembad gesloten, omdat ze door de politieke situatie en economische recessie in het land aanzienlijk minder cliënten krijgen. Gelukkig bleek de eigenaresse van het vierde restaurant genegen ons gratis toegang te geven tot het zwembad dat daarbij is. Ze blijkt een broer te hebben die het Syndroom van Down heeft. Dus ze is gevoelig voor ons werk.

Resultaten
Loyda en Daniel waren waarschijnlijk Daniel zwemt zelf voor dat wij gingen nog nooit in een zwembad geweest. De grootste vooruitgang heeft Daniel gemaakt in het zwembad. Loyda genoot er vanaf de eerste keer al van om in het water te drijven. Dat doet ze heel natuurlijk met haar zwemarmbandjes. Daniel probeerde altijd zo snel mogelijk uit het water te komen.Waarschijnlijk omdat hij het water ook altijd koud vond. Maar sinds een maand doet hij die pogingen niet meer. Met onze hulp heeft hij heeft inmiddels geleerd te ontspannen in het water. Aanvankelijk hield hij me stevig vast als ik hem op zijn rug voort trok door het water. Geleidelijk aan werd de greep lichter en kon ik hem beetje bij beetje bij de voeten vooruit trekken terwijl hij rustig bleef liggen. En nu kan hij op zijn rug, met zijn zwemarmbandjes om, heel ontspannen in het water liggen!

Hartverwarmend
Morgen gaan we weer. Zeker weten dat we nu allemaal van dit uitstapje kunnen genieten. En niet alleen omdat het water ons weer nieuwe stimulatiemogelijkheden geeft. Maar ook omdat het hartverwarmend is, dat verenigde krachten dit mogelijk maken, zonder extra kosten. Ana Julia en doña Maria, ook langs deze weg onze dank!

Volgen Astrid Delleman:
Laatste berichten van