Paraplu's

Weer

Geplaatst in: Nieuwsbericht 0

In Nicaragua bestaan geen vier seizoenen zoals in Nederland. Hier spreken we van de droge en natte tijd. De droge tijd is ongeveer van december tot mei. Dan heerst er een tropische, droge warmte van rond de 35 graden in Juigalpa. Met in de avond een paar graden minder. Warm, maar als je er eenmaal aan gewend bent, goed uit te houden.

Vlak voordat de regentijd begint, wordt de warmte vochtiger. Dat is onaangenamer, vermoeiender en het doet je zweten. Ergens in mei behoren dan de eerste regens te vallen. Hoe de regentijd uitpakt, is net zo variërend als de winters of zomers in Nederland: van overtuigend tot matig.

Regentijd
Sinds twee weken zitten we nu in de regentijd. Regen betekent hier over het algemeen ‘hoosbuien’ waar je versteld van staat door de hoeveelheid water die dan uit de hemel valt. Meestal kort (1 uur is lang) maar krachtig. De temperatuur blijft meestal rond de 30, waardoor het niet erg is als je eens nat wordt.
Maar dit jaar zet de regentijd wel erg nat door. En dalen de temperaturen tot ongekende laagten zodat we het voor ons doen ‘koud’ hebben in onze zomerkleren. In plaats van rond de 30 graden zitten we nu rond de 25, wat in de nacht nog wat kan dalen. Vandaar dat we alle kasten na hebben gekeken wat we aan truien en warmere pyjama’s hebben en ook tussen donaties van gebruikte kleding. We kwamen een heel eind. Het ontbrekende schaften we aan in de Manuel Helena tweedehandskleding-zaakjes, die hier in overweldigende mate aanwezig zijn. Zie foto Manuel en Maria Helena in truien! Bovendien hebben we ook de voorraad van grote paraplu’s aangevuld. Want om niet nat te worden in zo’n hoosbui is een doorsnee paraplu niet voldoende. En hebben we kaplaarzen gekocht voor de compañeros die naar de activiteitenclub gaan en de terugweg lopen. Wat dat betreft zijn we nu goed voorbereid op de komende tijd. Het enige nadeel wat blijft, is de was droog zien te krijgen. Want drogers zijn hier niet.

En u snapt dat open straten( i.v.m. werkzaamheden riolering) en forse regenbuien ook een leuk effect geeft, met modderpoelen, fikse waterplassen en gladde wegen.

Maar onze ongemakken vallen in het niet bij de mensen die in huizen van zink wonen, of dicht bij de (stijgende) rivier. Laten we oprecht dankbaar zijn voor wat we hebben!

Volgen Astrid Delleman:
Laatste berichten van