snert

Vervolgactie Pompekliniek

Geplaatst in: Nieuwsbericht 0

Sinds eind vorig jaar is er in de Pompekliniek afdeling Zeeland op initiatief van Willem, een groep mensen actief, die zich zeer betrokken voelt bij ons werk in Juigalpa. En die via diverse vormen geld inzamelen. Zie nieuwsbericht december 2017.

Willem had al aangekondigd dat er begin 2018 vervolgacties op stapel stonden. Inmiddels kookt hij van nu tot vlak voor Pasen, elke woensdag. Hij laat mensen zich daarvoor intekenen en betalen naar mogelijkheid. En het geld is voor ons werk in Juigalpa! Uiteraard met ondersteuning in logistiek en alle andere zaken door vrijwilligers. Hij heeft daarvoor een breed draagvlak! De pater in de Pompe Zeeland is een van die vrijwilligers:

“Vanavond is de derde woensdag dat Willem kookte voor zijn project. Meer dan twintig personen schoven aan aan de grote tafel. In plaats van plastic bestek zoals bij de voorgaande keren, was er nu gezorgd voor echt bestek en echte soepkommen. Daar hadden de diverse vrijwilligers voor gezorgd, evenals voor meer kleur en ordening in de ruimte. De inloop begon. Er waren hartelijke en hartverwarmende woorden en gebaren richting Willem. De snert, door hem klaargemaakt, smaakte voortreffelijk. Er was een ontspannende sfeer, met grapjes over en weer. Zelfs een bewoner, die van te voren verzocht had of hij apart mocht zitten (wat natuurlijk kon), kwam na de maaltijd naar Willem toe en zei: “Hartelijk dank, het was lekker. Het was heel gezellig!”. Bijzonder! Deze bewoner had zelf geen woord gezegd, zat apart en hij vond het heel gezellig! Blijkbaar was hij gevoelig voor de ontstane sfeer op dat moment.

Na de maaltijd was er nog snert over. Er werd spontaan geopperd door deze en gene of een kom erwten soep naar die of naar die kon gaan. Want die had er graag bij willen zijn, maar kon niet etc… En zo gebeurde het.

Na de maaltijd kon men zich intekenen voor een donatie. Een bewoner die nu voor de derde keer kwam gaf opnieuw het drempelbedrag van 1 euro. Het werd groots en waardig ontvangen. Het deed me denken aan het verhaal over ‘het penningske van de weduwe’ in de bijbel…

Dit was de derde bijeenkomst. Gaandeweg het proces is er iets aan het ontstaan: iets moois, positiefs, en tegelijkertijd ook kwetsbaars en broos. Ik kan het kwetsbare en broze nog niet verklaren. Vooralsnog is het een gevoel.

Toen ik het karretje met Willem terugreed naar de afdeling, meende ik even een heel gelukkige Willem te zien. Hij had niet alleen veel gegeven deze avond, maar ook veel ontvangen!” Samen kunnen we een verschil maken. Dat had deze avond wel heel duidelijk gemaakt.

Volgen Astrid Delleman:
Laatste berichten van