Reilen en zeilen van de workshop in 2020

Geplaatst in: Blog 0

Vorig jaar, na de kerstvakantie, in januari, begonnen we vol energie het nieuwe jaar in de workshop (activiteitenclub). We hadden mooie plannen. We wilden de computers die we cadeau hadden gekregen in gaan zetten en les geven aan enkele deelnemers van de workshop die interesse hadden en de vaardigheden om te kunnen werken met de computer. En we hadden een vrijwilligster die ons daar bij zou kunnen helpen.

In 2018 hadden de protestantse kerken in Leiden via het Diaconaal centrum de Bakkerij ons project uitgekozen als vastentijd project: uitstapjes voor de deelnemers van de activiteitenclub om hun leefwereld te vergroten; cursusbijeenkomsten met hun ouders en andere geïnteresseerden met thema’s die aansluiten bij hun interessen rond een maaltijd. Eind 2019 ontvingen we dat geld. In februari maakten we het eerste uitstapje van het jaar daarvan, naar een zwembad, 5 km buiten Juigalpa, bij een restaurant. De meesten waren daar nog nooit geweest. Niet op die plek; en niet in een zwembad. Ook de verantwoordelijken (veelal moeders) van de deelnemers waren mee. En in de evaluatie liet iedereen weten dat dit uitstapje naar meer smaakte.

Na die mooie start begon het coronavirus in maart roet in het eten te gooien. We kozen voor een vrijwillige lockdown en een bepaalde mate van zelfisolatie, omdat de overheid geen informatie gaf en/of maatregelen afkondigde. Integendeel, de regering negeerde de ernst van de situatie. De officiële cijfers die het Ministerie van Volksgezondheid gaf over de aantallen overledenen waren onbeduidend in verhouding tot het aantal dat de onafhankelijke medische organisaties publiceerden. Van maart tot heden ten dagen: 150 (regering) t.o.v. 7500 (onafhankelijken).

In juni en juli werd de situatie ernstiger en raakten ziekenhuizen overvol met coronapatiënten. En vonden er in de nacht ´express begrafenissen´ plaats. De regering moest in bepaalde mate toegeven dat mondkapjes dragen, belangrijk was… We sloten de workshop in juni.

Heropening workshop
Op het corona-front in Nicaragua heerst de afgelopen maanden relatieve rust. In november, na een half jaar konden we de workshop opnieuw openen. Die bevindt zich achter in de tuin van het gemeenschapshuis, met alleen leden van de woongemeenschap en een deelnemer die in de buurt woont. Een eerste stap, wachtend op het moment dat we de tweede stap kunnen zetten: opening voor al onze deelnemers. Tot nu toe houden we het virus buiten de deur, maar we blijven zeer alert op de mogelijkheid van een tweede golf.

Afsluitende activiteit van de workshop
Om het jaar op een positieve manier af te sluiten nodigden we 22 december de huidige leden van de workshop én de op afstand wonende leden uit zoals Renee, William, Hector en Jonathan met hun moeders, om het jaar af te sluiten met een gezellig samenzijn in het zwembad met een lunch. Iedereen reageerde enthousiast.
En het werd een fantastisch uitstapje waar een ieder van genoot. Het vervoer was op tijd, het zwembad gereserveerd voor ons. En de lunch was voortreffelijk. Ook het feit dat de eigenaars van het hotel met zwembad de deelnemers van de workshop als extraatje op ijs trakteerden was hartverwarmend!
De foto’s geven een beeld van het uitstapje. Diaconaal centrum de Bakkerij en allen die bijgedragen hebben in die collectes, heel hartelijk dank voor dit geweldige uitstapje! Samen maken we echt een verschil!

Volgen Astrid Delleman:
Laatste berichten van