trouwen

Afsluiten van het oude jaar

Geplaatst in: Blog 0

Het nieuwe jaar is begonnen. Geleidelijk aan komen we weer in het dagelijkse ritme, alhoewel deze week  de diverse instanties nog dicht waren en nog veel mensen vakantie hadden.

De kerst wordt hier met name 24 dec. in de avond gevierd. Een familiegebeuren , met mis en eten laat in de avond.

Als gemeenschapshuis zijn we onze kerst en oud/nieuw traditie nog aan het maken. Met de huisgenoten,  medewerkers en de genodigden,  mensen die een speciale band met ons hebben, hebben we voor op de avond een speciaal kerstmaal  genuttigd, met daar aan vooraf gaande een kerst- bezinning. Vroeg, zodat men het eventueel later op de avond nog eens dunnetjes over kon doen met de familie thuis. Later in de nacht werden we wakker geknald door alle rotjes en vuurwerk wat af werd geschoten.

Het voelt goed, dat ook medewerkers die een vrije dag hadden, aanwezig wilden zijn!

Oud en Nieuw hebben we  het recept herhaald.  Letterlijk en figuurlijk. Wat het programma betreft (maar dan zonder genodigden) en qua feestmaal,  want doña Mayra had voor de kerst zoveel eten klaar gemaakt dat we er ook de 31ste nog van konden eten! Daarna was er een uitwisseling van kadootjes.  Ieder had een lootje getrokken met een naam erop en voor die persoon moest je dan voor een bepaald bedrag wat kopen. Toen een ieder was vertrokken, de huisgenoten in bed lagen, keek ik een film en ging naar bed. En werd niet eens wakker geknald om 12 uur!

Trouwen

De 30ste december is hier een geliefde trouwdag. Soms gebeurt dat alleen in familieverband en soms met een groot feest. Vaak is het alleen voor de wet en de uitzondering voor de kerk. In ieder geval wat de jongeren betreft. Hier komt het vaker voor dat oudere stellen, die al een tijd voor de wet zijn getrouwd alsnog besluiten voor de kerk te trouwen. Dat de RK kerk officieel  het echtscheiden nog als een taboe ziet, zal daar in mee spelen.

Op de foto zien we onze bestuursleden Genesis in haar trouwjapon en naast haar haar trotse moeder Luzmilda.

Feest

Op de uitnodiging stond dat men om half 8 verwacht werd. En er waren heel wat mensen uitgenodigd want de ouders van Omar hebben het vrij breed. Ik had aan Luzmilda een lift gevraagd naar het restaurant even buiten Juigalpa, waar de feestelijke activiteiten zouden plaats vinden. Zelfs op een trouwdag is tijd hier niet belangrijk. We kwamen tegen 21.00u aan, net voor de  bruid!

Door een telefoontje in de avond naar de advocaat, die het huwelijk voor de wet zou sluiten, lukte het haar als nog naar het restaurant te komen.  Want ze had de plechtigheid voor een dag later staan!

Na de officiële trouwplechtigheid begon het feest met een eerste dansje van het bruidspaar. Gevolgd door een fotosessie met allerlei genodigden. Inmiddels werd het eten geserveerd. Het zag er feestelijk uit. Daarbij was fris, rum of bier te verkrijgen.

De Mariachats kwamen, een band met voor mijn begrippen redelijke dansmuziek. Afgewisseld door de Chicheros, waar voor mij weinig inspiratie van uitging om op te dansen, maar voor de meesten van de genodigden juist wel.

Om middennacht ging ik met een paar andere genodigden huiswaarts. Het feest ging nog door. Wie weet tot hoe laat.

Moge het een goed begin van een fijn huwelijksleven zijn! Genesis en Omar, gefeliciteerd!!

Genesis en Luzmilda

Volgen Astrid Delleman:
Laatste berichten van