Bezoek Carmen

Onverwachts bezoek

Geplaatst in: Blog 0

Hoeveel mensen in Nederland weten iets van de Internationale Ark-gemeenschap of kennen de Ark-gemeenschap in Gouda? Verhoudingsgewijs niet zo veel. Nog bijzonderder is het om die vraag te stellen in Nicaragua, waar nog niet eens een Ark gemeenschap bestaat. En toch gebeurt het, dat die enkeling in Nicaragua, die iets van de Ark weet, op ons pad komt! En dan ook nog eens iemand die drie jaar in één van de drie gemeenschappen in Honduras (het buurland van Nicaragua) heeft gewoond!

Hoe het allemaal begon
Mijn vriendin Nan uit de VS stuurde met een vriend, die in Managua woont en in de VS op bezoek was, een kleine donatie voor ons werk. Als ik hem in Managua opzoek, blijkt hij een goede vriendin te hebben, Carmen, die in Honduras in de Ark heeft gewoond. Hij belooft me haar e-mailadres te geven, als ze daar geen bezwaar tegen heeft. En enkele dagen later is het contact tot stand gebracht. De eerst volgende keer dat ik weer naar Managua ga spreek ik met Carmen af in Masaya, dat een paar kilometer van Managua vandaan ligt. Het blijkt dat het jaren geleden is dat ze in de Ark heeft gewerkt. Maar ik hoor dat die periode een blijvende indruk in haar leven heeft gemaakt. Ze is door de omstandigheden van het leven verwijderd geraakt van de Ark, maar ze voelt zich nog steeds geïnspireerd door het gedachtegoed en is zeer geïnteresseerd in onze plannen. We spreken af dat ze een keer naar Juigalpa komt om de groep te leren kennen.

Bezoek aan Juigalpa
Dat was begin december. Als we in januari met het bestuur en leden van de algemene vergadering een retraite houden, om ons als groep te versterken is Carmen van de partij. Ze krijgt ruimte om over haar ervaringen te vertellen in de Ark. Daarna is er gelegenheid tot vragen. Zeker voor leden van de groep die nog geen eigen Ark-ervaring hebben, is dit een welkome aanvulling om meer te ervaren wat de missie en visie van de Ark is. En wat het met je doet.

Toeval?
En afgelopen week logeerde Carmen bij mij en Jonathan, om Juigalpa te leren kennen en meer uit te kunnen wisselen met het bestuur en met mij.De toekomst moet uitwijzen of Carmen een meer of minder actieve rol kan en wil spelen in onze gemeenschap die gebaseerd is op de Ark-visie en -missie. Maar dat we contact hebben met een ervaringsdeskundige die ons goed gezind is, is een feit. In Nicaragua zeggen ze: dit is geen co-incidencia (toeval- lotsbestemming), maar een Dios-cidencia (Gods bestemming).

Astrid
i.s.m. Stichting Vivir Juntos