In het zwembad

Geplaatst in: Blog 0

“Maria Elena, zullen we het eens zonder (opblaas)kussentje proberen?” We zijn in het zwembad voor ons wekelijks plezier en de oefeningen. Marie Elena heeft in de twee jaar dat ze bij ons is grootse vorderingen gemaakt in het zwembad. Toen ze kwam durfde ze bijna het water niet in. Dus we begonnen in het kinderbadje en lieten haar steeds dieper gaan. Waarbij onze slogan was:´ Je kunt het´.

Na het lopen in het water kwam de oefening van het drijven op de rug, om zich te leren ontspannen. Aanvankelijk met goed gevulde armzwembandjes om elke arm. En het opblaaskussentje onder haar hoofd. En ze kon steeds langere afstanden blijven drijven, zich voortbewegend door het pendelen met haar armen.
De zwemarmbandjes zijn inmiddels van zo’n slechte kwaliteit dat ze nog maar 25% lucht bevatten. En zie, geen enkel probleem voor Maria Elena. Dus de een na laatste stap (de laatste ook zwemarmbandjes weg): kussentje weg. Ze keek eerst een beetje angstig, maar ging er voor. En…? Zowaar, het lukte haar! Honderd tellen bleek ze zonder die extra ondersteuning drijven.
Dat was drie weken terug. Inmiddels is ze zo ver dat ze zonder moeite 8x het zwembad op en neer drijft! En ze is berentrots want ze weet dat ze het kan!

Wie leert van wie?
Sinds april maakt Jennyfer deel uit van ons team. Het werk in het gemeenschapshuis is een hele nieuwe ervaring voor haar. Ook de tochtjes naar het zwembad zijn nieuwe ervaringen voor haar. Ze durfde alleen maar te lopen waar ze nog grond onder de voeten voelde en haar hoofd boven het water kon houden. Maar ik ben natuurlijk gebaat bij mensen die minder watervrees hebben! Inmiddels is ook zij zo ver gevorderd in haar vertrouwen, dat ze in het diepe durft.
Dus was de volgende uitdaging aan de beurt: als Maria Elena kon drijven, zij toch zeker ook?!

En het is leuk hoe dat werkt. Maria Elena maakte sneller vooruitgang in haar proces van drijven dan Jennyfer. Waarom? Jennyfer denkt te veel en de angst wint het daarom geregeld van haar vertrouwen dat ze het kan…
Natuurlijk is dat leuk om te zien, hoe Jennyfer leert van Maria Elena. En Maria Elena voelt zich natuurlijk extra gemotiveerd, dat zij al verder in het proces is dan Jennyfer.

Manuel
De volgende uitdaging voor Maria Elena is dat ze met een drijfplankje stevige trappelbewegingen leert maken in het water, wat de wekelijkse oefening van Manuel is. Die daarbij eerst zwembandjes nodig had, maar daar inmiddels niet meer naar taalt. En Manuel gaat leren op zijn rug te drijven zoals Maria Elena heeft geleerd.

Zo combineren we plezier met nuttige oefeningen, qua spierkracht, eigenwaarde en uithoudingsvermogen, waarbij begeleiders en huisbewoners elkaar wederzijds motiveren!

Volgen Astrid Delleman:
Laatste berichten van