Jonathan te paard

Feest in de stad

Geplaatst in: Nieuwsbericht 0

15 augustus is dé feestdag van Juigalpa: de hemelvaart van Maria wordt dan gevierd. Van oorsprong een religieus feest, met een grote processie op de eigenlijke dag en vroege missen een week daaraan vooraf als voorbereiding.

Zoals bij veel feesten zijn er meer wereldse activiteiten omheen gekomen. Gisteren, zaterdag, begon de aftrap met het ‘carnaval’: en optocht van versierde wagens en dansende groepen, de diverse streken van Nicaragua vertegenwoordigen. Vandaag, zondag, was ‘el hipico’: een paardenoptocht waar niet alleen mensen uit Juigalpa aan mee doen. Men komt van heinde en verre, mooi uitgedost op soms zeer elegante paarden die geleerd hebben danspasjes te maken. Maar meestal op paarden die hier nog geregeld als vervoersmiddel dienst doen, zeker buiten de stad Juigalpa, de binnenlanden in. Met Jonathan zijn we even wezen kijken. En hij gedroeg zich als een echte Nicaraguense (zie foto’s).Jonathan koopt hoed

Morgen mag dan de kermis beginnen, met ook nog handaangedreven draaimolens! En rond het centrale park in Juigalpa is de straatverkoop aanzienlijk uitgebreid, waardoor het niemand meer kan ontgaan dat er iets gaande is in de stad. Komende week, van vrijdag tot dinsdag, is er dan nog een grote markt aan de rand aan het centrum, waar in de avond allerlei bands en bekende groepen optreden en de koningin van de markt, miss chiquetita (een jaar of 6) en miss Chontaleña (de miss van de provincie) gekozen worden.

De laatste drie dagen: geen stadsfeest zonder stieren in de arena, waar (per keer) een vrijwilliger ter paard een dolgemaakte stier zolang mogelijk probeert uit te dagen om met de eer te mogen strijken. Terwijl er ook veel mannen in de arena te voet proberen hun moed te tonen, door met doeken te wapperen om de aandacht van de stier op zich gericht te krijgen. Dat daarbij ook gewonden vallen, maakt het schouwspel alleen maar interessanter…

Officieel is alleen de 15e een vrije dag. Maar in de loop van de komende week zal er steeds minder gewerkt worden en geven steeds meer mensen zich over aan het feestgedruis!
Viva la virgen de la Asunción! Viva!

Volgen Astrid Delleman:
Laatste berichten van