vlag Nicaragua

De situatie in Nicaragua

Geplaatst in: Nieuwsbericht 0

Ook al is Nicaragua een beetje uit de internationale pers verdwenen, dat wil niet zeggen dat de situatie hier nu rustig is. Verre van dat.

Het politiegeweld en het onrecht blijven dagelijkse kost in het land. Alleen de middelen die in worden gezet door de regering zijn veranderd in de afgelopen zes maanden. Zo lang duren die protesten al. Van bruut geweld met vuurwapens, naar ‘wettelijk’ regelen dat tegenstanders uit worden geschakeld.

Om de schijn te wekken dat alles nu weer rustig is, is er bijvoorbeeld een verbod om een demonstratie te houden, als men geen toestemming heeft van de politie. En natuurlijk ligt het in de lijn van de verwachting dat demonstraties tegen de regering geen toestemming krijgen. De laatste keer, een dag of tien geleden, dat er een tegen demonstratie werd gehouden, werd er daarom geen toestemming gevraagd. Men verzamelde zich. Maar voor dat men kon starten was er al zo’n grote politiemacht om hen heen, dat het duidelijk was dat ze weinig ruimte kregen om te betogen. De politie nam die dag zo’n veertig betogers gevangen, waarvan een minderheid diezelfde dag nog werd vrijgelaten.

Ondertussen vinden er nog dagelijks kidnappingen plaats door para- politie, die geen arrestatiebevel kunnen laten zien, maar mensen die mee hebben gedaan in protesten tegen de regering oppakken en afleveren bij de gevangenis. Inmiddels al meer dan 550 sinds de protesten zijn begonnen. Waar ze al die gevangenen laten is onzeker, want de meeste gevangenissen rond Managua moeten bomvol zitten. Je hoort van getuigen dat ze in ruimten op elkaar gepropt zitten, zonder frisse lucht, vochtig, vol ongedierte etc. Contact met de familie mogen ze nauwelijks of niet onderhouden. In het ergste geval worden ze fysiek en/of psychisch gemarteld. Eerlijke processen krijgen deze mensen niet. In de rechtszaal worden ze als terroristen behandeld, waardoor ze kans hebben op gevangenisstraffen van minimaal 20 jaar! Het merendeel van de gevangenen zijn studenten…

Maar de protesten gaan door! Dat vergt moed. Blijf Nicaragua s.v.p. gedenken!

Volgen Astrid Delleman:
Laatste berichten van