vlag Nicaragua

Verkiezingen in Nicaragua

Geplaatst in: Nieuwsbericht 0

Weet jij al wat je gaat stemmen de volgende week? 6 November zijn de verkiezingen voor de president, de vice-president, de parlementsleden en de parlementsleden voor het Midden- Amerikaanse parlement (PARLACEN). Maar hier is het eerder de vraag óf je wel gaat stemmen. De oppositie benadrukt dat je eigenlijk niet kunt kiezen. Volgens hen is er geen reële keuze mogelijk; je kunt alleen maar stemmen. En dus kun je volgens hen maar beter thuis blijven.

Weinig wijst erop dat er volgende week landelijke verkiezingen zijn. Weinig of geen affiches op straat, geen debatten, geen campagnes. Als je het niet zou weten, zou je het niet makkelijk zien.

FSLN
Sinds 2007 is het FSLN (het Frente) de overheersende partij in Nicaragua. Ze hebben een lange geschiedenis in dit land en hebben in 1979 de dictatuur omver geworpen. De huidige president, Daniel Ortega, heeft daarin ook een rol gespeeld. In 2007 heeft hij – volgens waarnemers – mede door onregelmatigheden bij de tellingen gezorgd dat hij als overwinnaar uit de bus kwam. Hier wordt de president voor vijf jaar gekozen. Eenmaal aan de macht heeft hij de wet veranderd zodat herverkiezing van de president mogelijk is. En dit keer gaat hij dus voor de derde termijn de verkiezingen in. Er is weinig oppositie door te grote verdeeldheid. Bovendien zijn de oppositiepartijen klein en hebben vrijwel geen invloed. En de grootste partij binnen de oppositie, die op zich geen bedreiging voor het Frente vormde, is door wettelijke regelingen buiten spel gezet. Naar verwachting zal de uitkomst zijn, dat het Frente overtuigend wint, Daniel president blijft en zijn vrouw dit keer vice-presidente zal worden.
Er wordt dan ook in een enkele kritische krant gesproken van ¨het electorale circus¨, wat veel geld kost, maar weinig op gaat leveren.

Waarnemers
Aanvankelijk had de president gezegd dat internationale waarnemers gedurende de verkiezingen niet welkom waren. Nicaraguanen konden hun eigen processen wel controleren. Omdat er inmiddels internationale commotie is ontstaan over de vorm die deze verkiezingen aannemen, is er een uitnodiging gekomen van de Organisatie van Amerikaanse staten, de OEA, waar Nicaragua ook deel van uitmaakt voor een dialoog. Daardoor heeft de president het toch wijs geacht om de OEA uit te nodigen de dag voor, tijdens en na de verkiezingen in Managua aanwezig te zijn. Men vermoedt dat meespeelt de er in de VS een wet hangende is, tegen Nicaragua ´de Nica act´, die nog door het congres moet, maar die kan beteken dat veel handelsbetrekkingen met Nicaragua worden stop gezet in verband met het weinig democratisch gehalte van de verkiezingen.

En de Nicaraguanen?
Wat doet dat de mensen die ik zoal pols of ze gaan stemmen en wat ze gaan stemmen? Ze hebben andere zorgen of belangrijkere zaken aan hun hoofd. Echt een gespreksthema is het niet. Onverschilligheid, conformisme of pas interessant op het laatste moment?

Volgen Astrid Delleman:
Laatste berichten van