Migranten in Nicaragua

Van de voorzitter – Bedanken, Corona en nieuw bestuur 2021

Geplaatst in: Nieuwsbericht 0

Regelmatig komen er geldbedragen binnen voor het project in Juigalpa. Dat kunnen bedragen zijn van mensen die wij al langer kennen. Maar soms komt er geld binnen van mensen die wij niet kennen.

Helaas zijn de banken al een tijd geleden gestopt met het vermelden van adressen van de gevers. Wij kunnen deze mensen dan niet persoonlijk bedanken. Misschien lezen zij dit berichtje. Dus: heel veel dank voor uw mooie gift! Op de website kunt u regelmatig lezen over de voortgang van het project.

Overigens kregen wij kortgeleden een heel mooi bedrag uit Groningen. Zie verderop in deze nieuwsbrief. Van Books4Life in Groningen hadden wij gelukkig wel de adresgegevens voor een dankjewel.

Corona in Nicaragua
Op 2 augustus las ik in de digitale uitgave van El País (een Spaanse krant) een wel heel bijzonder artikel over Nicaragua of beter gezegd over de president, Daniel Ortega. Het is een bekend feit dat Nicaragua één van de armste landen in Latijns-Amerika is. Dat betekent voor veel inwoners dat zij hun economische toevlucht zoeken in andere landen. In 2018 was het aantal inwoners van Nicaragua 6,5 miljoen. Van deze Nicaraguanen verblijft ongeveer een miljoen in de Verenigde Staten of in buurland Costa Rica. Veel banen in Costa Rica zijn echter tijdens de corona-crisis verdwenen. Dat betekent dat Nicaraguanen terug willen naar huis, naar Nicaragua.

In dat artikel van 2 aug. las ik nu dat terugkerende Nicaraguanen een corona-test moeten laten doen. En de Nicaraguaanse regering vraagt daarvoor $ 150. En dat hebben die mensen niet. Dus nu zaten er honderden Nicaraguanen in het niemandsland tussen de grensposten van Costa Rica en Nicaragua in Peñas Blancas. Zie foto bovenaan.

Helaas vertelt de krant ons nu niet hoe het in de tussentijd met deze mensen verder is gegaan. Het verhaal geeft echter geen ‘enthousiast’ beeld van de opstelling van de huidige Nicaraguaanse regering in corona-tijden. U kunt het artikel hier lezen in het Spaans.

Nieuw bestuur voor Vivir Juntos in 2021
In eerste instantie hadden wij bij de start van het project in Juigalpa nog het idee dat het werk om geld te werven voor Vivir Juntos een tijdelijke klus zou kunnen zijn. Niets is minder waar en daar komt de ellende van de coronacrisis nog eens bij. Al eerder heeft het huidige bestuur, Niko Tetteroo en Jeroen Boggia, aangegeven te willen stoppen in 2020.

Astrid heeft veel moeite gedaan om nieuwe bestuursleden te vinden. Dat is gelukt, inclusief een penningmeester. Zoals het er nu uitziet zal het nieuwe bestuur halverwege het jaar 2021 het stokje overnemen van het huidige bestuur. Zij zullen zich te zijner tijd aan u voorstellen.

Jeroen Boggia
voorzitter bestuur Vivir Juntos