Welkom

Peters en Meters

Geplaatst in: Blog 0

Vroeg op de avond komen Don Juan zijn vrouw, hun twee dochters en hun baby op bezoek. Melina, die bij ons werkt, had hen die ochtend bezocht en had hen verteld over haar werk. En dat we op zoek zijn naar peters en meters om een steentje bij te dragen in de kosten van de dagelijkse levensonderhoud van de bewoners van het gemeenschapshuis. Hetzij door een geldelijke bijdrage, hetzij door levensmiddelen, luiers, schoonmaakmiddelen etc. Dus kwamen ze een kijkje nemen.

Ze waren geraakt door wat Melina hen verteld had. Ik vond het super dat ze de tijd en moeite genomen hadden om een kijkje te komen nemen. Ik vertelde hen het een en ander over ons werk en ze konden een kijkje nemen in de huiskamer waar Loyda, Daniel en Anielka zaten. Ze beloofden alles op hen in te laten werken en de volgende dag terug te komen om hun antwoord te geven.

De volgende namiddag kwamen ze inderdaad terug. Met tassen vol boodschappen: levensmiddelen en schoonmaakmiddelen. Bovendien hadden ze een ander familielid meegenomen, die net als arts was afgestudeerd, en wellicht van dienst kon zijn als een van de bewoners ziek zou worden. Gelukkig zijn we al een bevriend arts rijk, die langs komt als we denken hem nodig te hebben voor onze bewoners, maar het kan nooit kwaad een reserve te hebben. Bovendien zou ik het team graag een korte EHBO-cursus geven, maar het Rode Kruis, waar we die aan hebben gevraagd laat niets van zich horen. Dus de kans dat dat gaat lukken is klein. Ik benutte de gelegenheid daarom om te vragen of deze arts ons team daarin wat kon leren. Ze zei toe en de afspraak voor volgende week zaterdag staat.

Netwerken
Het werven van peters en meters brengt zo meer mensen over de vloer. We hebben nu, in deze startfase, ongeveer tien toezeggingen terug, van het aan huis komen om haren te knippen tot het aan huis komen om bloed te prikken mocht dat nodig zijn, tot het geven van kleine geldbedragen of voedselgiften. Of mensen inderdaad hun beloften nakomen? De tijd zal het leren. Maar deze actie van het vinden van peters en meters brengt ons gemeenschapshuis, de activiteitenclub en haar doelstellingen in ieder geval onder de aandacht en zo werken we aan bewustwording in de maatschappij dat ook mensen met een beperking recht hebben op een menswaardig leven. Zo werken we niet alleen in huis, maar ook buiten ons huis! Want alleen samen kunnen we echt een verschil maken!

Astrid Delleman, i.s.m. Stichting Vivir Juntos