huis te huur met Marileth

Op huizenjacht!

Geplaatst in: Nieuwsbericht 0

“Waar beginnen we de zoektocht? Heb jij nog tips gekregen?”, vraag ik Marileth. Samen benutten we deze ochtend voor de huizenjacht. We zijn op zoek naar een geschikt huis waar we ons gemeenschapshuis kunnen starten.

Makelaarskantoren bestaan niet in Juigalpa. Websites waar woningen aan worden geboden zijn er in geringe mate, maar voor 99,9% met aanbod van huizen die in Managua te vinden zijn. Dat geldt ook voor het huizenaanbod in de krant. Dus wat overblijft is door de stad lopen op zoek naar bordjes op de huizen die te huur of te koop staan, met een telefoonnummer erbij, waardoor je contact kunt leggen met de eigenaar. Of via via gericht naar die huizen te gaan, waarvan iemand je heeft gezegd dat het de moeite waard lijkt, om er verder onderzoek naar te doen. En dan heb je ook nog de optie om een oproep op de radio te doen, maar die optie houden we voor later, als onze zoekacties te weinig opleveren. Het gaat ons er ook om de huizenmarkt te leren kennen, de conditie van de woningen, de prijzen etc.

 

Zoektocht

De afgelopen maand zijn we geregeld op zoek gegaan naar een huis. We letten niet alleen op de huizen zelf: condities van huizen, het aantal kamers, de prijs en hoe bereikbaar en betrouwbaar de huisbaas lijkt. Het is me toen ik eerder in Juigalpa woonde namelijk een keer overkomen dat, toen we op het vastgestelde tijdstip bij een huiseigenaar op de stoep stonden om het contract van een huis te tekenen, de verhuur als nog niet doorging. We letten ook op de omgeving, omdat de Nicaraguaanse samenleving luidruchtig is en de huizen slecht geïsoleerd zijn. Of beter gezegd: niet geïsoleerd zijn. En of er groenvoorziening in de buurt is, mocht een ‘patio’ niet of nauwelijks bij een huis zitten.

 

Stapje dichterbij

We zijn weer een stapje dichter bij ons doel gekomen. We leren steeds beter wat we belangrijk vinden en weten beter wat de mogelijkheden zijn. We groeien steeds meer toe naar het moment om ‘ons huis’ te hebben. In de volgende nieuwsbrief hopen we fotos van ‘ons’ huis te kunnen laten zien!

Astrid Delleman,

i.s.m. Stichting Vivir Juntos