miguel

Miguel

Geplaatst in: Nieuwsbericht 0

Een paar weken geleden kwam Saida op bezoek. Ik kende haar niet, maar ze had van ons werk gehoord en was bezorgd over de situatie van Miguel. Een man met een intellectuele beperking van 47 jaar, die bij zijn 80-jarige moeder woonde. Een hele kranige vrouw, maar die bezorgd was wat er met Miguel zou gebeuren als ze opeens zou vallen, ziek zou worden of zou komen te overlijden.

Door omstandigheden had ze al eens een jaar in het (enige) bejaardencentrum wat Juigalpa rijk is, gewoond En omdat niemand van de familie voor Miguel kon/wilde zorgen, had die bij haar gewoond in het centrum!
Natuurlijk ging ik op de uitnodiging van Saida in, om de situatie persoonlijk te leren kennen. We maakten een afspraak wanneer we er samen heen zouden kunnen. Inmiddels ben ik twee keer bij hen op bezoek geweest. De eerste keer met Saida. De tweede keer met Ana Alicia als presidente van de Fundación om een objectiever beeld te hebben van de noodzaak dat Miguel bij ons komt wonen.

Als vervolg hadden we daarna een afspraak gepland, dat moeder met Miguel en een familielid naar het gemeenschapshuis zouden komen, om het huis te leren kennen en verdere afspraken te maken. Anderzijds voor ons ook om de echte interesse van de familie te testen. Ze kwamen en dat betekende het begin, dat we officieel begonnen zijn met de gewenningsperiode. De moeder is erg gemotiveerd. Maar niemand van de zussen (4) lijkt er tijd voor te willen maken….. Degene die moeder vergezelde is een zwager. Hij wordt in principe ons vast aanspreekpunt. En tot nu toe komt hij de afspraken goed na. De bedoeling is dat in de maand april Miguel geleidelijk aan langer komt (eerst van 9-11u , met begeleiding, daarna van 9-11 u met gedeeltelijke begeleiding, dan van 9-13.00u zodat hij een keer mee komt eten etc.) en met steeds minder begeleiding. Zodat hij aan ons kan wennen en wij aan hem. Ook kunnen we zo observeren wat hij kan, doet, gewend is, etc. en wat niet duidelijk is navragen. Als het hele proces naar wens verloopt, zal hij begin mei officieel huisgenoot wordt. Bij deze vast een eerste presentatie van Miguel (zie foto).

Volgen Astrid Delleman:
Laatste berichten van