vlag Nicaragua

Even geen activiteitenclub

Geplaatst in: Nieuwsbericht 0

Dinsdag was de situatie in Juigalpa zo gespannen dat we besloten de rest van de week de activiteitenclub te sluiten. Met de hoop dat de volgende week de situatie weer voldoende genormaliseerd is om onze compañeros opnieuw te kunnen ontvangen.

De 15e was een dag dat alle winkels dicht gingen en niemand – die niet actief meedeed met de demonstraties tegen de regering – graag op straat liep. Omdat de onrust die al een maand het land teistert (zie nieuwsbericht van eind april) oversloeg op Juigalpa. De oproerpolitie was in Juigalpa gesignaleerd. En de confrontatie met demonstrerende, vreedzame burgers, met name die zorg droegen voor de barricade die Juigalpa al een week van de rest van het land had afgesloten, lag voor de hand. Om de eisen kracht bij te zetten van hervormingen en staken van geweld van politie en paramilitaire groeperingen hadden met name protesterende boeren barricades opgeworpen rond diverse steden, om de doorgang van verkeer te belemmeren. Wat een redelijke impact heeft op het reilen en zeilen in een land: geen toevoer van producten in winkels, geen interlokale bussen en ook met privévervoer kom je de stad niet uit of in.

Ook in Juigalpa hebben de paters van de Rk kerken voorkomen dat er geweld losbarstte. ‘Ook’, want in diverse steden staan de paters als bemiddelaars klaar. Ze gingen tussen de oproerpolitie en de demonstranten instaan, ook al werd dat door de oproerpolitie niet zonder meer geaccepteerd. Maar hun doel werd bereikt: er vloeide geen bloed. Dit is de laatste tijd hier meer uitzondering dan regel….

Voor het gemeenschapshuis betekent het dat we een extra voorraadje eten en drinken, kaarsen et cetera in huis hebben voor als de situatie verder mocht verslechteren. En voor Jonathan, die autisme heeft, betekent het een moeilijk week omdat hij zijn routine van activiteiten buiten de deur niet heeft, wat hem frustreert. Zeker ook het feit dat we niet naar Managua kunnen, om daar bij een vriendin te logeren zoals we hadden gepland.

Gisteren is de aftrap gegeven voor de nationale dialoog, onder leiding van de RK kerk. Veel mensen zijn niet hoopvol door de opstelling van de president gisteren. Vrijdag zal de eerste officiële vergaderronde zijn met een agenda, samengesteld door de diverse deelnemers aan het dialoog.

Ook al haalt Nicaragua de internationale pers niet meer, het wil niet zeggen dat hier alles met een sisser af is gelopen. Demonstraties zijn aan de orde van de dag. Nicaragua trilt op zijn grondvesten.
Oh Nicaragua, Nicaraguita…….

Volgen Astrid Delleman:
Laatste berichten van