optocht Juigalpa

Update van coronavirus in Juigalpa, Nicaragua

Geplaatst in: Blog 0

Zowaar gingen de feesten in Juigalpa, rond 15 augustus door. Niet “gewoon” zoals andere jaren. Het was duidelijk dat er bepaalde voorzorgsmaatregelen waren genomen. Bv. de stierengevechten vonden niet plaats in de arena behoorlijk in het centrum, maar waren verplaatst naar de rand van de stad. En ook het aantal toeschouwers per evenement was enigszins beperkt.

Toch waren er optochten. En mensen die deelnamen. Maar aanzienlijk minder dan andere jaren, volgens de taxichauffeurs die ik vroeg hoe de feesten waren verlopen. En of ze veel werk hadden gehad. Ook een collega, die op de route woont waar de optochten langs kwamen, bevestigde dat het aantal deelnemers dit jaar aanzienlijk beperkt was.

De kerk deed er niet aan mee. Terwijl het van origine een religieus feest is, daar Maria’s hemelvaart gevierd wordt. Maar de kerk is zich bewust dat we in Nicaragua nog niet in de fase van versoepeling zitten. En werkt er aan mee dat mensen niet samen komen. De processie vond plaats met een aantal heiligen op auto’s, die door de straten van Juigalpa reden (zie foto). En er was geen grootste mis in de kathedraal de 15e, alleen een virtuele.

Voor het organiseren van de feesten is er elk jaar een speciaal comité, dat in samenwerking met de gemeente verantwoordelijk is voor de uitvoering. Elke gemeente die een Sandinistische burgemeester heeft doet graag voorkomen dat het wel meevalt met het coronavirus, in navolging van de president. Alhoewel, vooral van de vice-presidente (want de president laat zich bijna niet zien en horen in deze maanden). Het is al heel wat dat de regering officieel erkent dat er iets aan de hand is. Want dat hebben ze maanden ontkend. Maar zelfs het grote feest van het vieren van de revolutie 41 jaar geleden, in 1979, hebben ze dit jaar niet door laten gaan in Managua.

Feiten
Volgens de officiële cijfers van het Ministerie van gezondheidszorg zijn er tot nu toe 3.540 mensen die besmet zijn geweest/ zijn en zijn er tot nu toe 133 overleden aan het virus. Alleen het ministerie heeft het recht om de tests uit te voeren, om te zien of je het virus hebt. En veel wordt er niet getest. Dus wat niet weet… Daarbij is het een feit dat de mensen die overleden zijn aan longontsteking drastisch zijn verdubbeld de laatste tijd.

Volgens de cijfers van een onafhankelijk observatieorgaan zijn er 9.645 besmettingen tot nu toe en 2.626 overledenen. Dus de cijfers blijven uit elkaar lopen.
Het feit dat de regering een lening van het BID (Banco Interamericano de Desarrollo) heeft aangevraagd om alsnog een antwoord te geven op de pandemie van het virus geeft aan dat ze, beter laat dan nooit, geleidelijk aan van koers veranderen. En deze lening is alleen toegezegd onder strenge controle, dat het geld gebruikt wordt, waar het voor aan is gevraagd.

Ook is het bijzonder dat de regering zulke hoge eisen stelt aan de vliegtuigmaatschappijen, die te maken hebben met maatregelen i.v.m. het virus. Met als gevolg dat die voortdurend hun datum van vluchten naar Nicaragua verschuiven. Tot september zullen er in ieder geval geen internationale vluchten zijn naar en vanaf het vliegveld in Managua.

Dat het de laatste tijd wat rustiger is en ik in mijn omgeving minder hoor van mensen die ziek zijn met symptomen die lijken op het coronavirus, is een feit. Maar dat het in Nicaragua onder controle is, zou ik niet durven zeggen. En het is afwachten wat de gevolgen zijn van de bijeenkomsten van de afgelopen week. Want de feesten in Juigalpa waren slechts een onderdeel van de 3.100 activiteiten die door de gemeenten en regering werden georganiseerd en gestimuleerd de afgelopen dagen in het gehele land (bron: La Prensa, 18/8). Over twee weken, de besmettingsperiode, weten we meer.

Volgen Astrid Delleman:
Laatste berichten van