vlag Nicaragua

Nicaragua update – oktober 2019

Geplaatst in: Nieuwsbericht 0

Over het algemeen haalt Nicaragua nauwelijks nog de internationale pers. Ook al is Nicaragua een punt van aandacht voor de Europese Unie en wordt er gewerkt aan sancties vanuit de Europese Unie om hun afkeuring te laten blijken voor het bewind hier, vanwege het schenden van de mensenrechten.

Nicaragua haalt ook niet meer de nationale (onafhankelijke) pers, want die is vrijwel monddood gemaakt. Al een jaar lang wordt het krantenpapier bij de douane vastgehouden. Hierdoor heeft 1 van de 2 nationale kranten kort geleden moeten stoppen. De tweede maakt kranten van 8 pagina’s, met voornamelijk national nieuws (waarbij de sportpagina niet mag ontbreken) gedrukt op wit papier, dat alleen in de hoofdstad te koop is…

Kritische tv-kanalen zijn al een tijd geleden gesloten. Wat alle ruimte krijgt zijn de tv-kanalen die handen zijn van de familie van de president of hun vrienden. Die presenteren alle geweldige zaken die de regering in het land tot stand brengt, en weten alles uit te vergroten tot bewonderenswaardige successen. Wil ik de andere kant van het handelen van de regering horen, dan moet ik naar de sociale media, waar de programma’s die eerder op de Nica televisie te zien waren ruimte hebben gevonden.

La Prensa
Enkele berichten van de krant La Prensa van 19 oktober:

  • De politie criminaliseert de hulp: De Rooms-Katholieke kerken hadden opgeroepen om voedsel, medicijnen, etc. te komen brengen naar de kerken voor de 130 politieke gevangenenen die Nicaragua nog kent. Zowel in Managua als andere steden. Op alle plekken waar de goederen verzameld werden, was de politie in groten getale aanwezig. En maakte het op sommige plekken onmogelijk dat de mensen hun goederen afkonden leveren.
  • Aankondiging van verbieden van missen in scholen: We naderen het einde van het schooljaar. Voorafgaand aan het moment van de diploma-uitreiking worden in de christelijke Rooms-Katholieke scholen dankmissen gehouden. Die worden dit jaar verboden door de regering. (achterliggende gedachte: vaak lopen bijzondere missen – en dus ook deze – uit op protesten tegen de regering).
  • NGO¨s hebben geluk: de regering bekijkt alle NGO,s met een loep. Elke half jaar. En vaak geven ze geen goedkeuring meer voor hun voortbestaan, als er iets is wat tegen de regering gebruikt kan worden. Zeker als ze met mensenrechten werken en aan bewustwording. En als ze grote geldbedragen krijgen uit de VS. Zo had men kortgeleden weer 5 NGO,s op de zwarte lijst gezet. Zonder opgave van redenen zijn die er nu weer afgehaald en mogen ze voort blijven bestaan.
  • Amnesty International zegt dat de crisis nog niet beëindigd is in het land: nog steeds verlaten mensen het land vanwege de represailles van de regering en de onderdrukking. Een korte video met ervaringen van Nicaraguanen is door AI gepubliceerd.

Hoe verder?
Het einde van deze regering is nog niet in zicht. De regering heft geen enkele interesse in een dialoog met de oppositie. Op alle fronten ontkennen ze, wat dagelijkse kost is in het land: onderdrukking, intimidatie en monddood maken van tegenstanders.
Blijf Nicaragua gedenken!

 

Bekijk hieronder de video: