kraan

Eerste regenbuien

Geplaatst in: Nieuwsbericht 0

In Nicaragua hebben we niet vier seizoenen, maar is er de droge tijd en de natte tijd. Die laatste periode loopt ongeveer van mei tot oktober. Met een enkele uitloper.

Is het in Nederland veelal te nat, hier is de huidige droogte een grote bron van zorg. Door twee slechte regenjaren en de ontbossing vallen putten, rivieren en zelfs meren droog. In bepaalde delen van Nicaragua is de situatie dramatisch. Ditzelfde geldt ook voor de buurlanden.
In Juigalpa is nog wel water. Maar in bepaalde wijken wordt het water ook gerantsoeneerd zodat er bijvoorbeeld in de middag geen water uit de kraan komt. Iedereen smacht naar de regentijd.

De eerste regenbuien zijn nu inderdaad gevallen. Dat wil niet zeggen dat de regentijd is aangebroken, want daarvoor moeten de regenbuien aanhouden. Maar het betekent wel een kleine verlichting in deze tijd van droogte. En het geeft ‘kans’ op meer!

En als het regent, dan valt het met bakken uit de hemel! Ongelooflijk hoeveel water er in een korte tijd kan vallen. In de straten stromen even kleine riviertjes…Maar zodra de regenbuien stoppen, is er geen plas te ontdekken. Al dat water is ook zo maar verdwenen, in de kurkdroge grond.

Volgen Astrid Delleman:
Laatste berichten van