Een nieuwe deelnemer op de activiteitenclub

Geplaatst in: Nieuwsbericht 0

De laatste weken hoor je in Nicaragua weinig over (toenemende) coronavirus perikelen. Daarom blijven we voorzichtig stapjes nemen om op een verantwoorde wijze `te flexibiliseren`. De activiteitenclub is sinds oktober heropend met alleen leden van het gemeenschapshuis (3) en een deelnemer die in de buurt woont. Achter in de tuin van het gemeenschapshuis, om het op straat zijn te beperken. Dat was een eerste stap, wachtend op de tweede stap: opening voor al onze deelnemers.

Stap 1,5 is inmiddels gezet: nog niet open voor alle deelnemers, maar voor de deelnemers die dichter in de buurt wonen. Vanaf 1 februari komt William weer twee middagen meedraaien en op andere middagen komt Renee. Zo houden we het aantal deelnemers per middag op maximaal vijf personen en kunnen we afstand bewaren tussen de werktafel van de een en de ander.

Wilfredo
Per 1 maart is er een geheel nieuwe deelnemer: Wilfredo, die al een tijdje geleden met zijn moeder was komen vragen of hij ook naar de club mocht komen. Maar die we op dat moment nog geen groen licht konden geven.
Wilfredo heeft jaren op de speciale school (“escuela especial”) gezeten. Er is er één in Juigalpa. Maar zijn moeder is niet erg positief over zijn leerresultaten daar. Op mijn vraag wat hij daar geleerd heeft aan cognitieve vaardigheden antwoordde ze: `niets`.
Na de speciale school, die leerlingen tot ongeveer 15 jaar accepteren, is er geen vervolg alternatief vanuit het Ministerie van Onderwijs. Sinds wij de Fundación zijn begonnen is er in ieder geval een klein alternatief: de activiteitenclub voor een beperkte groep deelnemers met een intellectuele beperking.
Nu is Wilfredo zijn kennismakingsperiode begonnen van zes weken, waarin we hem willen leren kennen, zien of de club een goed alternatief voor hem is en wat hij van ons nodig heeft. Hij komt in deze periode twee middagen meedraaien: een middag dat ze piñatas maken ( papier plakken op een ballon en daarna versieren met crêpepapier) en een andere middag dat ze bloemen schilderen, gemaakt van plastic flessen. Om zijn voorkeuren en vaardigheden beter te kunnen observeren.

Onderwijs
Een feit is dat de kwaliteit van het onderwijs in Nicaragua laag is. En in de loop der tijd eerder slechter dan beter is geworden…Van lager onderwijs tot diverse universiteiten. Al het feit, dat je niet kunt blijven zitten op de basisschool, maar verder geen speciale ondersteuning krijgt, geeft al te denken. Afgelopen jaar zijn door het coronavirus veel kinderen niet naar school geweest. Ze zouden lessen on line hebben moeten volgen of huiswerk per whatsapp hebben moeten aanleveren. Maar niet iedereen heeft in Nicaragua die mogelijkheden. Nicaragua behoort tot de armste landen van het continent. Een groot deel van de bevolking leeft van informele baantjes en een uitkeringssysteem is hier niet. Dus veel leerdoelen zijn afgelopen jaar niet gehaald bij veel leerlingen. Maar op bevel van hogerop moesten alle leerlingen bevorderd worden naar het volgende leerjaar… Het is duidelijk dat de regering niet de meerwaarde ziet van een goed opgeleide jeugd.

Tot slot
Tot nu toe houden we het virus buiten de deur, maar we blijven zeer alert op de mogelijkheid van een opleving. En de tijd zal leren wanneer we stap 2 kunnen zetten, het openstellen van de activiteitenclub voor alle deelnemers. In deze tijd leeft u niet alleen met ons mee, maar wij ook met u, door alle beperkende maatregelen in Nederland, die welzijn en verbondenheid bemoeilijken. Laten we elkaar blijven inspireren!

Volgen Astrid Delleman:
Laatste berichten van